3 tips voor het kiezen van een goede vervolgopleiding

Hoe kies je een goede vervolgopleiding? Op deze vraag is er niet een goed antwoord. Een opleiding kiezen verschilt natuurlijk per persoon, want niet iedereen gaat hetzelfde studeren. Hoe ontdek je dan wat de ‘perfecte’ studie is voor jou? Waar moet je precies beginnen? Geen zorgen: wij geven jouw drie tips voor het kiezen van een goede vervolgopleiding.

Naar de universiteit gaan of toch de hogeschool?

Als je van het MAVO komt, moet je vaak gewoon doorstromen naar mbo en vanaf daar verder doorstromen als je dat wil. Voor een HAVO student heb je de optie om te kiezen tussen mbo en hbo en eveneens voor een VWO student: die kan zelfs ook nog voor de universiteit kiezen. Maar hoe bepaal je dan wat het beste is voor jou?

Allereerst: zoek de verschillen op tussen de soorten scholen. Geen school is per se de ‘beste’: elk bieden een andere manier van leren aan. Als je toch meer van praktijk bent, dan is het bijvoorbeeld beter om voor mbo of hbo te gaan. En vergeet niet: je kan altijd blijven doorleren, dus je hoeft niet per se maar een ding te doen!

Onderzoek wie je bent

Een studie moet passen bij jouw sterke eigenschappen en jouw interesses. Het is dus belangrijk dat je op zoek gaat naar wie je bent en hoe je bent. Hoe pak jij dingen aan? En hoe leer jij het beste nieuwe informatie? Dit zijn allemaal handige dingen om te weten, want zo kom je er zelf wel achter welke opleiding beter bij jou aansluit.

Hoewel een studie uitdagend moet zijn en enigszins ervoor moet zorgen dat je jezelf ontwikkelt, een opleiding moet niet jouw leven moeilijk maken. Doe een studiekeuzetest hbo op Hbostart om erachter te komen hoe jij bent als persoon en zodoende, welke studie goed bij je past.

Kies voor jezelf

Het allerbelangrijkste is dat je een studie kiest die jij ook echt leuk vindt en daadwerkelijk wil gaan volgen. Kies niet een studie omdat jouw ouders dat willen of omdat jouw vriendinnen dezelfde studie gaan doen of naar die school gaan. Kies echt voor jezelf, want het is immers jouw leven.