Een goede opleiding biedt geen garantie voor de toekomst volgens het 70:20:10 principe

Zoals jullie inmiddels van mij weten geef ik met veel plezier les. Omdat ik mijn leerlingen graag advies geef en wil dat zij alles uit zichzelf halen moet ik zelf natuurlijk op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen. Ik probeer stellingen dan ook vanuit verschillende invalshoeken te bekijken. Zo kreeg ik laatst de vraag van een leerling over hoe doorslaggevend een opleiding kan zijn voor een baan. De meeste docenten zouden dan natuurlijk volmondig “ja” zeggen. Omdat ik graag out of the box denk gaf ik een ander antwoord. Dit had ik wel onderbouwd door middel van een website die ik laatst bezocht had. Ik vertelde dat dit niet altijd het geval is. Dit las ik ook op de website Aicon.nl. Zij kwamen met de zogeheten 70:20:10 principe

 

70:20:10 principe volgens Aicon

Volgens Aicon wordt er gezegd dat opleiding en training geen oplossing is voor alle problemen om resultaten te verbeteren. Ook zeggen zij dat mensen of werknemers het meest leren uit de communicatie over en weer met anderen. De verdeling van de 70:20:10 principe ziet er als volgt uit:

70% komt voort uit het leren op de werkplek;

20% van de ontwikkeling komt voort uit het leren van anderen;

slechts 10% komt voort uit formeel leren (training en opleiding).

Het wordt natuurlijk wel aangeraden om formeel te leren maar het is ook belangrijk om te realiseren dat een opleiding alleen niet genoeg is en succes biedt. Aicon biedt dan ook performance support aan en zegt dat dit een belangrijke trend gaat worden. Het toepassen van technologie in (mobiel) leren gaat in de toekomst dan ook essentieel worden.

Dit is dus niet alleen interessant voor mijn leerlingen maar ook voor het bedrijfsleven. Vandaar dat ik 70:20:10 regel aan jullie voorstel, kijk voor meer informatie op de website www.aicon.nl, ik ben er in ieder veel wijzer van geworden. Ik hoop jullie ook.