Tips en trucs voor als je op zoek bent naar een traineeship

Ben jij een laatstejaarsstudent of recent afgestudeerde die op zoek is naar een traineeship? Dan weet je vast hoe lastig het kan zijn om een goede werkgever en het juiste traineeship te vinden. Gelukkig zijn er een aantal tips die jou kunnen helpen bij het vinden van de ideale plek voor jouw eerste job. In deze blog onderzoek ik de belangrijkste tips zodat jij met een gerust hart je zoektocht naar jouw traineeship kan starten.

Doe je onderzoek

Voordat je op zoek gaat naar een traineeship, is het belangrijk dat je jezelf oriënteert op de verschillende mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld een commercieel of finance traineeship doen. Doe je onderzoek naar de verschillen tussen de verschillende traineeships. Ook zijn er grote vershcillen tussen de verschillende branches waarin traineeships aangeboden worden. Probeer erachter te komen wat jouw interesses zijn en welke bedrijven daarbij aansluiten. Het is van belang om je te verdiepen in zowel het bedrijf als het traineeship zelf. Bekijk de website van het bedrijf voor meer informatie over de missie en visie van het bedrijf en probeer zoveel mogelijk te weten te komen over het traineeship. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en kun je gericht solliciteren.

Maak gebruik van sociale netwerken

Sociale netwerken zoals LinkedIn zijn een goede manier om in contact te komen met recruiters van bedrijven die finance, commerciële of andere traineeships aanbieden. Maak een linkedIn profiel aan en hou deze up-to-date. Netwerk met mensen uit de branche waarin je geïnteresseerd bent en vraag om advies. Vaak kun je door middel van sociale netwerken makkelijker in contact komen met recruiters en zo de kans vergroten op het vinden van een goede match.

Bereid je voor op het sollicitatieproces

Wanneer je de keuze hebt gemaakt om te solliciteren op een finance of commercieel traineeship, is het van belang om goed voorbereid te zijn op het sollicitatieproces. Bekijk de website van het bedrijf om erachter te komen welke stappen er genomen moeten worden om je aan te melden. Zoek uit welke vragen er tijdens het sollicitatiegesprek gesteld kunnen worden en oefen deze met iemand. Een goede voorbereiding kan het verschil maken tussen wel of niet aangenomen worden.

Vraag om feedback

Het overkomt de beste, niet aangenomen worden op een finance of commercieel traineeship. Het is dan ook belangrijk om feedback te vragen, zodat je kunt leren van de ervaring en jezelf kunt verbeteren voor een eventuele volgende sollicitatie. Vraag wat er goed ging tijdens het sollicitatieproces en wat er beter kan. Hierdoor kun je jezelf blijven ontwikkelen en jezelf blijven verbeteren.

Blijf positief

Het vinden van een goede job kan lang duren. Daarom is het belangrijk om positief te blijven. Solliciteren kan een erg intensieve taak zijn en het vergt veel doorzettingsvermogen. Door positief te blijven, zul je gemakkelijker kunnen omgaan met negatieve feedback en teleurstellingen, zoals een afwijzing voor je droombaan.

Samenvatting

Het vinden van een traineeship is niet altijd gemakkelijk, maar deze tips kunnen je helpen om gerichter en succesvoller op zoek te gaan naar jouw eerste job. Door middel van onderzoek, gebruik te maken van sociale netwerken, je voor te bereiden op het sollicitatieproces, feedback te vragen en positief te blijven, zul je de beste kans hebben op het vinden van een traineeship dat bij jou past. Onthou dat het een intensieve taak kan zijn, maar blijf positief en hou de moed erin.