3 tips bij het vinden van het beroep dat bij jou past
“Wat wil je later worden?” Dat is een vraag tegenwoordig al op zeer jonge leeftijd wordt gesteld. Al in het laatste jaar van de basisschool wordt op basis van die wens een keuze gemaakt voor het vervolgonderwijs. En al op de leeftijd van circa 14 á 15 jaar moet je toch echt al een goed idee hebben om je vakkenpakket zorgvuldig te kunnen kiezen.
Maar het is helemaal niet gek als je op volwassen leeftijd nog altijd met die vraag worstelt. Er is zoveel te doen in het leven en misschien gaat je affiniteit wel allerlei verschillende richtingen op. Het is bovendien lastig om een keuze te maken. Een opleiding volgen betekent ook dat je dit door moet zetten en hier de rest van je leven aan vastzit (mits je je natuurlijk niet om laat scholen). Dan wil je wel dat je op de juiste plek zit.
Heb jij nog steeds moeite met het vinden van de juiste opleiding of ben je wellicht al geschoold, maar lukt het je maar niet om jouw droombaan te vinden? Hier vind je 3 tips om je op weg te helpen.
1. De beroepskeuzetest
Het klinkt misschien een beetje afgezaagd. Zeker omdat dit waarschijnlijk iets is wat je allang hebt gedaan. Het is één van de dingen die tegenwoordig standaard op scholen wordt aangeboden: de beroepskeuzetest. Hoewel het misschien inderdaad een beetje afgezaagd klinkt, kan het wel heel succesvol zijn in het bepalen van jouw affiniteit en de beroepen die mogelijk bij je passen.
Let er wel op dat je een kwalitatieve test gebruikt (dus niet een eenvoudige, gratis variant online) en dat je deze eerlijk invult. Vul dus niet in wat je denkt dat mensen verwachten, maar blijf trouw aan jouw eigen wensen, gedachtes, normen en waarden.
2. Ontdek de juiste tussenstap
Het gebeurt maar zelden dat je na het afstuderen direct bij jouw droombaan kunt beginnen. Heb je bijvoorbeeld een enorme affiniteit met de lokale politiek en droom je al tijden om hiermee verder te gaan? Zeker na het afronden van je HBO- of WO-opleiding? Kies dan voor de juiste tussenstap om de basis te leggen voor je verdere carrière.
Je zit meestal niet direct op de plek waar je uiteindelijk wilt zijn. Dat zou uniek zijn. Naast de theorie, valt er dan ook nog genoeg te leren in de praktijk. In dit geval kan je bijvoorbeeld beter voor een traineeship gemeente kiezen. Zo leer je in de praktijk alle kneepjes van het vak en geniet je van de juiste opstap voor een glansrijke carrière in de lokale overheid.
3. Loop verschillende stages of doe vrijwilligerswerk
Ben je nog enorm zoekende en weet je zelfs nog niet in welke sector je uiteindelijk werkzaam wilt zijn? Dan kan het soms goed zijn om een zogenaamd tussenjaar te nemen. Niet om lekker op de bank te hangen en te zien waar je uiteindelijk met zo min mogelijk moeite terecht komt, maar meer om al je opties eens goed te onderzoeken.
Bij veel sectoren is het mogelijk om vrijwilligerswerk te doen of een onbetaalde stage te lopen. Op die manier ontdek je snel genoeg of een specifiek beroep of een bepaalde sector echt bij jou past. Bovendien doe je ook nog eens de nodige praktijkervaring op. Zodra je weet welk beroep écht bij jou past, kan je hier veel gemakkelijker op voortborduren in de jaren die volgen.