Outplacement: de kans om je dromen te verwezenlijken

Vanaf de middelbare school wordt al vrij snel verwacht dat je weet welke richting je op wilt en wat voor baan je uiteindelijk gaat verwerkelijken. De kans is groot dat je een richting hebt gekozen die je niet genoeg heeft geïnteresseerd om er een levenslange carrière van te maken, of dat je een keuze hebt gemaakt op basis van andere factoren zoals hoeveel geld je ermee kunt verdienen, of hoeveel werkgelegenheid er is. Mogelijk ben je niet je volledige potentie aan het verwezenlijken. In dit geval kan outplacement een optie zijn om te overwegen. Wat is outplacement en hoe kan dit helpen om je dromen alsnog te achtervolgen?

Wat is outplacement?

Heel simpel gezegd, betekent outplacement dat je met behulp van professionele begeleiding op zoek gaat naar een nieuwe baan bij een andere werkgever. Wanneer maak je gebruik van outplacement? Dit kan het gevolg zijn een onoplosbaar arbeidsconflict of ontslag als gevolg van een reorganisatie, maar het kan ook zijn dat de medewerker na verloop van tijd zich niet meer op zijn plek voelt in het bedrijf. Als het laatste van toepassing is op jou, dan kan in overleg met de werkgever gekeken worden naar de mogelijkheid naar een andere baan door middel van een outplacementtraject.

Welk outplacementbureau kies je?

Als je ervoor hebt gekozen om aan het outplacementtraject te beginnen is de volgende vraag: waar en bij wie? Er bestaan namelijk ontzettend veel bureaus, coaches en trajecten die je hierbij kunnen helpen. Allereerst moet je onderzoeken of je zelf een bureau mag kiezen of dat jouw werkgever een samenwerking heeft met een aantal bureaus waaruit je moet kiezen. Het voordeel hiervan is dat de kans groot is dat deze bureaus het bedrijf redelijk goed kennen en weten hoe het eraan toegaat op de werkvloer. Het nadeel hiervan is dat er een kans bestaat dat je geen klik voelt met het bureau en hieraan gebonden zit. Mocht je zelf een keuze mogen maken, dan moet je wel weten waar je op moet letten bij het maken van de juiste keuze. Hieronder staan een aantal punten die jou hierbij kunnen helpen:

  1. Kennismakingsgesprek: Het is van groot belang om altijd een kennismakinggesprek in te plannen om de hieronder vermelde punten samen door te nemen, en beslissen of dit bureau een goede match is.
  2. Klik: Omdat ieder persoon anders is, is een outplacementtraject ook persoonlijk. Je zult een tijdje nauw samenwerken met een coach die jou hierin gaat begeleiden. Dus is belangrijk dat je een goede klik voelt met deze persoon. Mocht je een gesprek hebben bij een groter bureau, dan is er een kans dat je een adviseur spreekt. In dit geval is het aan te raden om ook een gesprek in te plannen met de coach die je gaat begeleiden.
  3. Werkwijze en visie: Ieder bureau heeft een iets andere aanpak en wat voor de één werkt hoeft niet voor de ander te werken. Het is daarom goed om duidelijk voor ogen te hebben waar jij graag hulp bij wilt en waar het traject uit bestaat.
  4. Rapportage: In principe gaat een outplacementtraject om jou maar als een werkgever hiervoor betaalt, dan zal deze vaak geïnformeerd willen worden over jouw persoonlijke ontwikkelingen in het traject. Dit hoeft natuurlijk geen probleem te zijn maar het is wel goed om vooraf te bespreken wat voor informatie er wordt doorgespeeld naar jouw werkgever. Je kunt vragen welke informatie in de rapportage wordt opgenomen zodat er geen persoonlijke informatie gedeeld wordt waarvan jij dit niet wil.

Bron: All4people