Ben je aan het jagen op een baan en zie je dat je een VCA cursus moet doen, maar weet je niet wat een VCA cursus is. Dan leggen we je in dit artikel kort uit wat een VCA cursus is. In het algemeen is een VCA cursus voor de veiligheid, gezondheid en het milieu van jouw en je collega’s. De cursus is in 3 soorten verkrijgbaar en na het behalen van de cursus krijg je een diploma. Met het diploma ben je VCA gecertificeerd en kan je aan de slag in bijvoorbeeld, de bouw, de techniek of werken met chemische stoffen. De VCA Cursus Hendrik Ido Ambacht is een van de vele plekken waar je de cursus kan volgen. Ga voor meer informatie naar Invistra.

Happy young man, wearing glasses and smiling, as he works on his laptop to get all his business done early in the morning with his cup of coffee

De VCA Basis

Met een VCA basis cursus krijg je meer algemene kennis over veiligheid gezondheid en milieu. Met deze kennis kan je in de praktijk veiliger te werk gaan en bewuster zijn over je gezondheid en het milieu. Niet alleen je eigen veiligheid heeft baat bij een VCA cursus, ook de veiligheid van anderen, zoals collega’s, wordt groter. Met de handelingen die je leert van een VCA cursus weet je precies wat je moet doen wanneer er een gevaarlijke situatie zich voordoet. Ook is het mogelijk om vaker gevaarlijke situaties te voorkomen, omdat je voorbereid bent en weet wat je moet doen. Naast kennis over veiligheid, gezondheid en milieu ga je ook wat meer in op de regelgeving en wetgeving rondom de eerste drie onderwerpen.

De VCA Vol

Als je operationeel leidinggevende bent is het ook belangrijk om een VCA cursus te doen. Dat is de VCA vol, deze zorgt ervoor dat ook een leidinggevende brede kennis heeft aan

veiligheid, gezondheid en het milieu van zijn werknemers. Echter het verschil met de basiscursus is dat je met een VCA vol cursus aansprakelijk gehouden kan worden voor de veiligheid van anderen. Dit komt overeen met het stukje leidinggeven.

De VCA Vil

Veiligheid voor Intercedenten en leidinggevende is de VCA VIL cursus. Deze is bedoeld voor begeleiders zoals, werkgevers van uitzendbureaus, die werknemers in de bouw, techniek of andere mensen die in gevaarlijke situaties werken begeleiden. Ook voor hun is het nodig om te weten wat de gevaren zijn van het desbetreffende werk.