Ook jij kunt leraar worden in het voorgezet onderwijs

Stel, je komt net van de middelbare school af en je volgt een opleiding bedrijfskunde en gaat daarna tien jaar het bedrijfsleven in. Na verloop van tijd kom je er achter dat het toch niet helemaal jouw ding is. Je kunt nu natuurlijk doorgaan, maar je kunt ook kijken naar mogelijkheden. Je bent enthousiast, kan goed met andere mensen omgaan, en je wilt graag betekenisvol werk doen. Al aan het beroep van leraar gedacht? Nee? Lees dan gauw door en kom erachter dat ook jij geschikt bent als leraar!

Praktische zaken

Leerkracht word je niet in één dag. Je moet namelijk aan allerlei eisen voldoen, zoals een onderwijsbevoegdheid halen in een bepaald vak. Dan pas mag je lesgeven. Er bestaan twee verschillende bevoegdheden: eerste- en tweedegraads. Als je een HBO-opleiding gedaan, dan heb je automatisch een tweedegraads bevoegdheid en mag lesgeven aan VMBO, onderbouw HAVO, onderbouw VWO, en praktijkonderwijs. Heb je een HBO-master gedaan of een universitaire opleiding? Dan ben je ook bevoegd ook aan de bovenbouw van HAVO/VWO les te geven. Toch zijn er ook nog andere mogelijkheden om les te kunnen geven, mocht je niet aan bovenstaande opleidingseisen voldoen:

  • Zij-instomer: is een vierjarige opleiding te lang? Dan kan je misschien een tweejarig-traject volgen. Ook als je al wat uren les geeft.
  • Educatieve minor: als je een educatieve minor volgt aan de universiteit, kan je een beperkte onderwijsbevoegdheid krijgen. Doe je dit aan de hogeschool, dan is dit niet het geval. Wel is de kans groot dat je dan bepaalde vrijstellingen krijgt als je een lerarenopleiding- of traject gaat volgen.

Ook als je niet het juiste diploma hebt kan je altijd nog leraar worden. Bijvoorbeeld met een buitenlands diploma of als je in het MBO werkt en al een pedagogisch-didactische achtergrond en getuigschrift hebt. Enige ervaring is wel vereist.

Eigenschappen

Het is natuurlijk belangrijk dat je voldoet aan de bovenstaande eisen om de onderwijskwaliteit te kunnen waarborgen, maar eigenschappen zijn net zo belangrijk. Als leerkracht ben je belangrijk voor de toekomst van leerlingen en ben je dagelijks met hen bezig. Je moet dus bepaalde eigenschappen hebben om hier goed mee om te kunnen gaan. Als leraar dien je gepland en georganiseerd te zijn, een open geest hebben, goed kunnen omgaan met verandering en je kunnen inleven in de wereld van jongeren, consistent zijn, en je moet goed kunnen samenwerken. Geduld is ook een vereiste. Misschien een open deur, maar passie voor je vak is ook heel belangrijk: alleen zo krijg je je leerlingen mee en worden zij ook enthousiast. Zit dit allemaal mee, dan is de kans groot dat ze jou zullen omarmen als leraar en je echt iets voor hen kan betekenen voor hun toekomst.